Министерството на културата ще подкрепя проучването на  археологическият обект край

...
Министерството на културата ще подкрепя проучването на  археологическият обект край
Коментари Харесай

Златният град на траките става национален паметник на културата

Министерството на културата ще поддържа изследването на  археологическият обект край село Васил Левски и в този момент,  и в бъдеще. Това съобщи министърът на културата проф. Велислав Минеков, който пристигна дружно със своя заместител доцент доктор Пламен Славов да се запознае с  работата на екипа на място, заяви " Марица ".

Този обект е  изключително археологическо открие, то има голямо значение, акцентира министърът. Проф. Минеков показа пред публицистите, че с доцент  д-р Костадин Кисьов, шеф на Археологическия музей в Пловдив и началник на обекта край село Васил Левски, се познават от дълго време, следи неговата работа и е във екстаз от нея.

Заместник-министърът на културата доцент Пламен Славов съобщи, че ще бъдат продължени диалозите с Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ студенти по археология и история да организират на този обект своите обичайни летни практики.

За първи път от 2008 година това лято се правят археологически разкопки на обекта край село Васил Левски. Те бяха възобновени откакто през последните две години бяха осъществени  геодезически и геофизически изследвания на терена. За да продължи работата екипът бе подкрепят и от Министерството на културата, и от община Карлово, съобщи доцент доктор Костадин Кисьов.

Неговите изследвания сочат, че  през VI-V век преди Христа на това място в полите на Стара планина е била първата столица на тракийското племе одриси. При първичните разкопки и при идващите прочувания екипът на доцент Костадин Кисьов откри границите на укрепената част, която е на повърхност към 4 декара. Крепостните стени са били с дебелина два метра и височина към четири метра, тук-там те са добре непокътнати. Две от постройките са били покрити с керемиди, намазани с ослепително лаково покритие и блестели като златни, поради  което обектът стана известен като  Златния град на античните траки.  Вътре в цитаделата бяха открити основи на четири здания. Едната най-вероятно е била храм, другата жилище на тракийския държател. Археологическа работа  през това лято ще бъде  фокусирана върху  разкриване на храмовата сграда, съобщи доцент Кисьов.

Нашата упоритост тази година е да открием проекта на храма и да забележим какво има под стените. В моите най-смели фантазии е да открием и надпис, обвързван с тази храмова сграда, както и други архитектурни детайли, които ще ни разрешат в идващите  няколко години да създадем графична възстановка и едвам тогава  да се пристъпи към реституция и консервация, показа археологът.

Скоро обектът ще получи статут на монумент на културата от национално значение и това ще даде опция общината в бъдеще да направи прави план за неговата социализация.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР